Kuohuvat kymmenet – ravintolavalokuvia 1960- ja 1970-luvuilta

Suomessa 1960- ja 1970-luvut olivat murroksen ja kehityksen aikaa. Pohjoismaista hyvinvointivaltiota rakennettiin, talous kasvoi ja suomalaisten elintaso nousi. Suomi kaupungistui ja nuorisokulttuuri vahvistui. Myös ravintolakenttä koki mullistuksia. Miten yhteiskunnan muutokset ja murrosaika näkyivät ravintoloissa ja niiden asiakkaissa?

Kuohuvat kymmenet -valokuvanäyttely kutsuu tarkastelemaan ravintoloita yhteiskunnan näyttämöinä. Miten muutokset ja murrosaika näkyivät ravintoloissa ja niiden asiakkaissa? Millaista pohjaa kuohuvat vuosikymmenet loivat nykyiselle monimuotoiselle ravintolakulttuurille Suomessa?

Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmiin pohjautuva valokuvanäyttely pureutuu kuohuviin vuosikymmeniin ravintoloiden näkökulmasta.

Kun maa- ja metsätalous koneellistui, työpaikat maaseudulla vähenivät. Moni suomalainen muutti työpaikkojen perässä Etelä-Suomen kaupunkeihin tai Ruotsiin. Myös perheelliset naiset alkoivat käydä töissä kodin ulkopuolella. Maatalousvaltainen Suomi otti askeleita kohti teollisuus- ja palveluyhteiskuntaa.

Kehityksen seurauksena ruokapalveluiden kysyntä ja tarjonta kasvoivat kaupungeissa. Ravintoloissa alkoivat käydä myös työväestö ja keskiluokka, lapsiperheet sekä naisporukat, joten erilaisia ravintoloita tarvittiin lisää.

Alkoholirajoituksia lievennettiin, keskiolutta alettiin myydä ruokakaupoissa ja kahviloissa, maaseudullekin perustettiin anniskeluravintoloita. Niin sanotut suuret ikäluokat elivät nuoruuttaan ja aikuisuuttaan, ja Suomeen kasvoi ensimmäinen kokonainen ravintolassa käyvä sukupolvi.

Näyttelyn tapahtumaohjelmisto sisältää yleisöopastuksia, aikalaismuisteluita ja nostalgisia juomamaistiaisia. Ryhmille on varattavissa Murroksen makuja -opastus.

Näyttely on esillä Hotelli- ja ravintolamuseossa 19.9.2025-30.8.2026.

Kurikan Kantakrouvin avajaiset vuonna 1965. Valokuvaamo V. Anttila

Kuva: Kurikan Kantakrouvin avajaiset 19.10.1965. Valokuvaamo V. Anttila. Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelma.

Haku