
Vastuullisuus Hotelli- ja ravintolamuseossa
Olemme kiinnittäneet monin tavoin huomiota vastuullisuuteen. YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ovat toiminnassamme tärkeä perusta. Arvioimme ja parannamme toimintaamme jatkuvasti vastuullisten tavoitteidemme saavuttamiseksi. Meille on myönnetty kestävyyttä ja vastuullisuutta arvioiva Good Travel Seal -sertifikaatti ja olemme matkalla kohti Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkkiä.

Ympäristövastuullisuus
Näyttely- ja toimistotilamme sijaitsevat Kaapelitehtaalla, joka on mukana Ekokompassi-järjestelmässä ja toteuttaa Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmaa. Kaapelitehtaalla käytettävä sähkö on sertifioitua tuulisähköä.
Omassa toiminnassamme ehkäisemme turhan jätteen syntymistä. Kokoelmatyössä hyödynnämme kierrätettäviä pakkaus- ja säilytysmateriaaleja. Syntyvät jätteet lajittelemme mahdollisimman tehokkaasti.
Näyttelyissä ja yleisötyössä hyödynnämme olemassa olevia rakenteita, kalusteita ja tarvikkeita. Kun rakennamme uutta, kierrätämme vanhoja materiaaleja ja rakenteita mahdollisimman paljon. Vältämme seinien turhaa maalausta. Käytössämme on pääsääntöisesti energiaa säästävä LED-valaistus.
Hankintoja pyrimme tekemään käytettyinä ja uusia tarvikkeita hankittaessa kiinnitämme huomiota pitkäikäisyyteen ja ympäristöystävällisyyteen sekä paikallisuuteen. Meille tarpeettomat tavarat tarjoamme eteenpäin hyötykäyttöön. Toimistotyössä kiinnitämme huomiota paperinkäyttöön.
Kannustamme asiakkaita saapumaan museoon ensisijaisesti julkisella liikenteellä, jalan tai pyörällä. Tuemme henkilökunnan joukkoliikenteen käyttöä HSL:n työmatkaedulla. Pidemmälle suuntautuvissa työmatkoissa suosimme raideliikennettä. Kokoelmasiirroissa pyrimme minimoimaan kuljetusten määrän.
Vastuullisuus ruoka- ja juomatarjoiluissa
Tarjoiluissamme käytössä ovat reilun kaupan luomukahvi, tee, kauramaito ja ensisijaisesti kasvipohjaiset raaka-aineet. Kysymme asiakkailtamme aina tiedot mahdollisista erikoisruokavalioista ja ruoka-aineallergioista ja toteutamme niiden mukaiset tarjoilut asiakkaalle.
Minimoimme ruoka- ja juomahävikkiä ja kertakäyttöisten astioiden käyttöä. Kiinnitämme huomiota palveluntarjoajien ja tavarantoimittajien vastuullisuuteen. Priorisoimme paikallisia, lähellä toimivia pieniä yrityksiä, jos se suinkin on mahdollista. Toinen valintaperusteemme on kotimaisuus. Vastuullisuuteen kiinnitämme huomiota myös näyttelyiden avajaistarjoiluissa.
Sosiaalinen vastuullisuus
Museomme toimitilat ovat esteettömät. Emme valikoi asiakkaitamme syrjivien seikkojen perusteella. Henkilöstöämme on koulutettu moninaisuusnäkökulmissa.
Olemme laatineet meille turvallisemman tilan periaatteet, jotka ovat esillä sekä museomme tiloissa että verkkosivuillamme. Kohtelemme työntekijöitämme yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti. Haluamme olla syrjinnästä ja häirinnästä vapaa työpaikka.
Palveluidemme saavutettavuutta on edistetty pääsymaksujen porrastuksella ja maksuttomien ajankohtien sekä tapahtumien avulla. Alle 18-vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen. Oppilaitosten opastusten yhteydessä emme peri pääsymaksuja. Myös erilaisten kuntoutus- ja kotoutumisryhmien omatoimiset vierailut ovat maksuttomia. Lisäksi tarjoamme säännöllisesti harjoittelupaikkoja eri alojen opiskelijoille.
Olemme yksi vuonna 2022 syntyneiden helsinkiläislasten Kulttuurin kummilapset -kummiorganisaatioista. Olemme mukana myös Helsingin kaupungin Kulttuurikaveri-toiminnassa.
Kulttuurinen vastuullisuus
Toimintamme ytimessä on kulttuuriperintö, sen säilyttäminen ja edistäminen. Tallennamme ruoka- ja juomakulttuurin ja hotelli- ja ravintola-alan kulttuuriperintöä ja säilytämme sitä museoaineiston edellyttämällä tavalla. Esittelemme kulttuuriperintöä ja tuomme esille sen merkitystä muun muassa näyttelyiden ja tapahtumien avulla. Edistämme yhteisen kulttuuriperinnön saatavuutta ja saavutettavuutta muun muassa viestinnän ja tietopalvelumme avulla.
Tallennamme kokoelmiimme ja asetamme esille näyttelyihimme vain sellaisia historiallisia esineitä, joiden omistusoikeus on lainsäädännöllä turvattu ja tiedossamme. Kunnioitamme myös tekijänoikeuksia ja henkilötietosuojaa esille asetettaessa. Emme myy museoesineitä eteenpäin.
Työntekijöiden hyvinvointi
Tuemme henkilökunnan hyvinvointia muun muassa tarjoamalla kattavan työterveyshuollon, viikoittaisen liikuntatunnin työajalla, säännöllisiä virkistysiltapäiviä sekä säännöllisiä ohjauskeskusteluita esihenkilön kanssa. Joustavuutta työhön tuovat muun muassa liukuva työaika sekä mahdollisuus osittaiseen etätyöhön. Kannustamme henkilökuntaamme myös jatkuvaan kouluttautumiseen. Kannustamme työntekijöitä pitämään taukoja työpäivän aikana sekä työtuntien tasapainoon. Seuraamme työtyytyväisyyden kehittymistä vuosittain.
Työaikamme joustavat esimerkiksi harjoittelijoiden opintojen kohdalla. Tarjoamme myös mahdollisuuden tehdä osa-aikaista työviikkoa erilaisten elämäntilanteiden vuoksi työntekijän niin halutessa.
Terveys ja turvallisuus
Toimintamme ei aiheuta terveys- ja turvallisuusriskejä työntekijöillemme tai asiakkaillemme. Kartoitamme säännöllisesti työntekijöidemme työtä koskevia riskejä yhdessä henkilöstön kanssa ja teemme tarvittavia toimenpiteitä turvallisuuden lisäämiseksi.
Seuraamme tarvittaessa terveysviranomaisten ohjeistusta tartuntatautien leviämisen ehkäisemiseksi. Henkilökuntamme ei tule oireisena työpaikalle, jotta mahdolliset tartuntataudit eivät leviäisi.
Huolehdimme monin tavoin sekä henkilökuntamme että asiakkaidemme turvallisuudesta. Toimitiloissamme on tallentava kameravalvonta. Henkilökunnallamme on ajantasainen ensiapukoulutus. Tiloissamme on ensiaputarvikkeita ja alkusammutusvälineistöä. Lähin defibrillaattori sijaitsee Lasipihan lipunmyynnissä. Tiloissamme on automaattinen paloilmaisinlaitteisto.
Laatu
Keräämme säännöllisesti palautetta asiakkailtamme laadun varmistamiseksi. Käymme palautetta läpi säännöllisesti ja kehitämme toimintaamme tarpeen mukaan sen perusteella.
Vastaamme mielellämme kaikkiin toimintaamme koskeviin vastuullisuuskysymyksiin. Voit olla yhteydessä: museonjohtaja Anni Pelkonen, +358 447474107, anni.pelkonen(at)hotellijaravintolamuseo.fi